ארוחה בריאה

בעידן המודרני, בו רובינו במרוץ סביב השעון להספיק כמה שיותר, לעיתים קרובות נוטים להזניח את מוסד ה"ארוחה המשפחתית" ומשאירים את האכילה המשפחתית בעיקר לסופי השבוע ולחגים. אולם, מחקרים מראים את ההשפעה כבדת המשקל של ההורים על הרגלים בריאים של ילדיהם. מעורבות ההורים הנה קריטית הן בבחירת המזונות הנכונים אשר ירכיבו את הארוחות והן כמודל לחיקוי לילדיהם.

ילדים ובני נוער מושפעים מסגנון האכילה של הוריהם. אכילת מזונות בעלי ערך תזונתי נמוך, אכילה מופרעת (זללנית או מאופקת) ואכילה לא מסודרת – כל אלו ישפיעו ויהוו מודל. לכן הקפידו שלא להטמיע סגנונות אכילה בלתי רצויים אלו ונסו שלא לשתף את ילדיכם בניסיונות הדיאטה שלכם.

אכילה במסגרת משפחתית צריכה להתקיים מדי יום, כאשר לרוב הבחירה הנה בארוחת ערב, עת בה ההורים שבים מהעבודה והילדים חוזרים מפעילויות שלאחר הלימודים. אכילה במסגרת משפחתית מהווה "סוכן" מצוין של ההורים לקידום בריאות הילדים. במסגרת ארוחה משפחתית יוכלו הילדים להיחשף לסוגי מזונות בעלי ערך תזונתי גבוה וללמוד על שילובי מזונות.

מחקרים הראו כי הגישה הנכונה להזנת ילדים ובני נוער הנה קביעת סוגי המזונות. ההורה צריך להציג את המזונות והילד יקבע מתי, האם וכמה יאכל. כאשר הורים משתמשים באסטרטגיות של איום, הפחדה, מתן פרסים על אכילת מזונות מסוימים וכיו"ב, הם למעשה גורמים לתלות בגורם חיצוני לאכילת אותו מזון. לדוגמא- כאשר הילד מקבל פרס על אכילת סלט ירקות בארוחת ערב, הוא יצפה באופן תמידי לאותו פרס, ובאופן זה לא יתפתח הצורך האמיתי שלו באכילת ירקות. ארוחת ערב מזינה צריכה להיות מורכבת מפחמימות + מנת חלבון + מנת שומן + מנת ירק.

בעיה נפוצה היא חוסר זמן של ההורים להכנת ארוחת ערב.

להלן מספר רעיונות לארוחות ערב שאינן מצריכות התארגנות מיוחדת או זמן הכנה ממושך:

  1. פסטה מקמח מלא ברוטב עגבניות וטונה + חציל קלוי בטחינה + סלט ירקות
  2. חביתה עם בצל ופטריות + סלט אבוקדו + לחם מקמח מלא + גבינות 5%
  3. פשטידת ירקות [על בסיס ירק וביצים] + גבינות 5%
  4. שקשוקה + לחם מקמח מלא + סלט טאבולה (מתובל במעט שמן זית)
  5. טוסט פיצה :פיתה מקמח מלא עם 2 פרוסות גבינה צהובה עד 9% שומן ורוטב עגבניות + צזיקי [מלפפונים קצוצים עם יוגורט]
  6. מרק על בסיס קטניות וירקות – עדשים/אפונה/שעועית לבנה

הארוחה המשפחתית צריכה להיות סביב שולחן ולא מול הטלוויזיה. הישיבה מול טלוויזה גורמת ברוב המקרים לאכילה לא מרוסנת ולא ממוקדת. כמו כן, בד"כ צורת הישיבה אינה נוחה [שכיבה או ישיבה מכופפת קדימה] וקיים החשש לתחושות של צרבת או חוסר נוחות במערכת העיכול לאחר האוכל. הישיבה סביב שולחן טומנת בחובה זמן איכות נהדר לשוחח ולהתעדכן על מהלך היום כמו גם אכילה ברוגע ובנחת תוך התמקדות באוכל עצמו ולא בגורמים אחרים.

זכרו כי לארוחה זו יש שתי השלכות חשובות – גם חברתית וגם חינוכית ולכן השתדלו שלא לוותר עליה.

הוספת מאמר לאתר?

    קידום אתרים בישראל קידום אתרים בישראל
    דילוג לתוכן